preskoči na sadržaj
Vijesti

ISTRAŽIVANJE

Istraživanje iz područja odgoja i obrazovanja na državnoj razini u svrhu izrade SZ-standard zanimanja logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju

 

Izradile: Magda Barišić dipl.oec, Marija Istenić, mag.oec., mr.sc. Mirela Maričić, Vanja Perković, dipl.ing. i Ivana Prezzi, dipl.oec.

Istraživanje iz područja odgoja i obrazovanja na državnoj razini provedeno je u svrhu izrade standard zanimanja logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju uz objavu rezultata. Temeljni ciljevi ovog istraživanja su  prikupiti podatke o ključnim poslovima i kompetencijama, odnosno znanjima i vještinama potrebnim radnicima koji rade u zanimanju logistički operater.


Rezultati su dobiveni ispitivanjem poslodavaca i zaposlenika u sektoru trgovine te sektoru prijevoz i skladištenje kako bi se formirao konačan popis ključnih poslova te popis znanja i vještina za zanimanje logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 62 ispitanika koji rade na ključnim pozicijama reprezentativnih tvrtki iz relevantnih sektora (prema podacima HGK). Prema djelatnosti u uzorku je djelatnost trgovine zastupljena s 82,26% dok 17,74% čine poslodavci iz djelatnosti prijevoza i špedicije. Struktura poslodavaca prema djelatnosti u konačnom uzorku je zadovoljavajuća jer su obuhvaćena oba sektora i to u većoj mjeri sektor trgovine, a što je s obzirom na važnost sektora trgovine u Republici Hrvatskoj te pripadnost zanimanja logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju tom sektoru i bila inicijalna namjera.

Anketa o standardu zanimanja logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju  sastoji se od pet dijelova. Prvi dio ankete odnosi se na opće podatke o poslodavcu dok se drugi, treći i četvrti dio odnose na opis, poslove, kompetencije, znanja, vještine te uvjete rada na radnom mjestu u organizaciji gdje radi ispitanik, a na kojem radi zanimanje logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju. U zadnjem petom dijelu ispitanici su mogli dati dodatne informacije i komentare. Nakon provedenog istraživanja može se zaključiti kako su prikupljeni opći podaci o ispitanicima te podaci o opisu radnog mjesta i obrazovanju za radno mjesto na kojem radi zanimanje logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju.  Nadalje, prikupljene su  informacije o ključnim poslovima i kompetencijama za zanimanje logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju.  Prikupljene su i informacije o znanjima i vještinama potrebnim za uspješno obavljanje posla, procijenjena je razina samostalnosti i odgovornosti, kao i  prisutnost određenih rizika i određenih psihofizičkih zahtjeva na radnom mjestu na kojem radi zanimanje logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju  čime su ostvareni ciljevi ovog istraživanja i osigurana kvalitetna podloga za izradu standarda zanimanja logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju. Rezultati ankete izražene u “Google Web Forms“ dostupni su na poveznici https://bit.ly/2Y3EEYc .Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: vanja perković   datum: 7. 10. 2020.PROJEKTI

 

Projekt Come, See, Learn... dobio je europsku oznaku kvalitete 

 


PODUZETNIŠTVO

Izložba “Poduzetničke boje”

Split, KTŠS, 11. travnja 2019.

Marketing za male i srednje poduzetnike

Video kao rezultat projekta Postani/ostani poduzetnik (POP)

 


CARNETZNAŠ LI SE ZAŠTITITI NA INTERNETU ?


Korisni linkovi

EU projekti


 

preskoči na navigaciju