2020-12-17 14:53:27

Međunarodni dan čaja

 Prema jednoj od legendi čaj je otkrio kineski car Shen-Nung i to davne 2737. godine prije Krista. Oprezan i dalekovidan, radi zdravstvene preventive zahtijevao je da sva voda prije konzumacije bude prokuhana. Jednog toplog ljetnog dana krenuo je u posjetu jednoj od svojih pokrajina. Na pola puta zaustavio se da odahne te naredio poslugi da mu prokuhaju vodu za piće. U tom trenutku je vjetrom nošeno osušeno lišće iz obližnjeg grma slučajno palo u kipuću vodu te je zamutilo smeđom bojom. Ovaj nije mogao odoljeti, a da ne proba novonastalu tekućinu čarobna mirisa. Znatiželjni car bio je oduševljen čajem, a ostalo je povijest.

Čaj je ukusan napitak koji se može piti topao i hladan. Zavisno koje biljke koristimo za pripravu ovog napitka, čaj nam može pomoći kod prehlade, kolesterola, dijabetesa, glavobolja i ostalih mnogobrojnih oboljenja.

Čaj sadrži preko 300 sastojaka, a najznačajniji su alkaloidi, eterična ulja, polifenoli, vitamini i minerali. Po sadržaju alkaloida sličan je kavi, ali za razliku od kofeina iz kave, ovaj iz čaja se sporije otpušta u organizam te ne izaziva ovisnost. Odmah iza vode, čaj je drugo najkonzumiranije piće na svijetu i baš zato ćemo  provjeriti tokom ovih zimskih mjeseci i dužeg boravka u kući koliko često i koje sve vrste čaja piju naši učenici.

Pozivam sve učenike da sakupe što više ambalaža različitih čajeva.

Onih 5 koji sakupe najviše bit će nagrađeni ocjenom odličan iz suradnje  u nastavnom procesu iz predmeta Poznavanje robe kod prof. Antonije Slavica.


Trgovačka škola Split